Πρόγραμμα Έρευνας-Ενημέρωσης και Πρόληψης «Ποδαράκια - Παπουτσάκια».

Κατάσταση: 
Αρχείο Προγραμμάτων

Από 27.02.2013 έως 17.05.2013 έγιναν πιλοτικά σε τέσσερα σχολεία οι μετρήσεις για τα ποδαράκια ΚΑΙ τα παπουτσάκια των παιδιών στα πλαίσια τού προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ». Κύρια αφορμή υλοποίησης του προγράμματος «Ποδαράκια - Παπουτσάκια» στο Δήμο Βύρωνα στάθηκε το γεγονός πως όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν:

• ότι τα περισσότερα παιδιά φοράνε παπούτσια σε άκρως ακατάλληλο μέγεθος, έως και 5 (ΠΕΝΤΕ!) νούμερα πιο μικρά απ’ ό,τι πρέπει!

• ότι τα ποδαράκια των παιδιών είναι τόσο εύκαμπτα που χωράνε με εντυπωσιακή «άνεση», ακόμη και σε υπερβολικά στενά παπούτσια. Τα παιδιά δεν υποφέρουν καθόλου και συνεπώς δε διαμαρτύρονται! Έτσι, οι γονείς παραμένουν εντελώς ανυποψίαστοι και αρνούνται να πιστέψουν ότι το δικό τους παιδί φοράει παπούτσια σε λάθος μέγεθος!

• ότι τα περισσότερα παπούτσια των παιδιών ΔΕΝ έχουν το μέγεθος που αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος αλλά είναι κατά πολύ μικρότερα! 

΄Όπως τονίζει ο υπεύθυνος του προγράμματος, Αντώνης Χάσελμπεκ, από μία πρώτη εκτίμηση των μετρήσεων προκύπτει ότι:

• το 86% των παιδιών μας φόραγε παπούτσια σε ακατάλληλο μέγεθος (ως και τέσσερα νούμερα πιο μικρά απ΄ ό,τι πρέπει!)!

• το 32,9% των παιδιών φαίνεται να εμφανίζει ήδη βλαισότητα μεγάλου δακτύλου με απόκλιση >10 μοιρών (Γυμνάσιο: 38.7%, Δημοτικό: 28.1%)!

• το 96,6% των υποδημάτων που εξετάστηκαν είναι ως και 4 νούμερα πιο μικρά απ΄ ό,τι δηλώνει η ετικέτα του προϊόντος!

• το 89,5% των παιδιών που φόραγε παπούτσια σε άκρως ακατάλληλο μέγεθος επέμενε πεισματικά ότι το μέγεθος είναι σωστό και η εφαρμογή τέλεια!

Για την καλύτερη προστασία της μελλοντικής υγείας των παιδιών τους, οι γονείς έλαβαν Βιβλιάριο Ποδομέτρησης με τα αποτελέσματα της ψηφιακής μέτρησης και τις απαραίτητες πληροφορίες. Έντονο ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος «Ποδαράκια-Παπουτσάκια» εκφράζουν πλέον όλο και περισσότεροι Δήμοι μετά και από τη τελευταία συνάντηση εργασίας του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.

Περισσότερες λεπτομέρειες διατίθενται στην ιστοσελίδα του προγράμματος στο www.podarakia.gr.